Sint Jansfeest

21 jun. 2023

Jaarfeesten: Het Sint-Jansfeest

 

Het Sint Jansfeest. Ik had er voor mijn interesse in Antroposofie en Vrijeschoolonderwijs eigenlijk nog nooit van gehoord. Dit is gelijk ook het leuke van mijn ontdekkingstocht… want was is het Sint Jansfeest eigenlijk? Waar komt het vandaan? en wat zijn de tradities die bij dit mooie jaarfeest horen? Ik ging op ontdekking en zocht het uit. 

Sint Jansfeest Esther Bennink
Art: Esther Bennink

Datum en Timing

Het Sint Jansfeest vind plaats op 24 juni en begint eigenlijk al op 23 juni na zonsondergang. Andere benameingen voor het Sint Jansfeest zijn het Johannesfeest of het Midzomerfeest. 


De datum van het feest is de geboortedag van Johannes de Doper. Hij werd op 24 juni geboren (een half jaar voor Jezus Christus). de naam Midzomerfeest refereert naar de zonnewende die op 21 juni plaatsvind. De langste dag van het jaar. 


Toen er nog de Juliaanse kalender bestond vond deze dag plaats op 24 juni, met het komen van de moderne Gregoriaanse kalender is dit 21 juni geworden. Echter wordt er voor het Sint Jansfeest nog vastgehouden aan de datering van 24 juni. 

Sint Jansvuren

Het Sint Jansfeest is dus een feest dat ook kenmerken heeft van de oudere Midzomerfeest. Een van deze kenmerken is het Sint Jansvuur, of Vreugdevuur. Met dit vuur werden kwade geesten voor het komende jaar verjaagd. Deze traditie werd al lang voor Christus gevierd in delen van Scandinavie en bijvoorbeeld Oostenrijk.


Tegenwoordig worden tijdens de Sint Janviering ook vuren gemaakt. Als deze bijna opgebrand zijn kunnen de kinderen er overheen springen! 


Iedereen die dit durft staat een jaar vol geluk en voorspoed te wachten. 

Vreugdevuur Sint Jan
Art: Bijdehansje

Bloemenkransen

Een ander gebruik tijdens de Sint Jansfeesten is het maken van bloemenkransen of bloementrossen. Deze worden gevlochten van bloemen die op dit moment in bloei zijn en gedragen tijdens de feesten. De bloementrossen kan je aan een deur hangen.

Ideeën voor op de Seizoenstafel

  • Zet een mooi zelfgeplukt bosje bloemen neer op de Seizoenstafel
  • Brand een waxinelichtje als vreugdevuurtje of zet een steker van een vuur op je jaarring
  • Gebruik zonnige en vrolijke kleuren
  • Plaats bloemenkinderen op je jaartafel.

Laat een bericht achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.